れだん店主の奮闘記

2008年に大阪の谷町四丁目にオープンする「れだん」店主の開店までの苦闘を書いていきます。みなさん意見や感想を聞かせてください。応援してください。

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かもん

Author:かもん
FC2ブログへようこそ!今年2月に大阪の谷町4丁目にオープンする「れだん」店主の開店までの苦闘を書いていきます。みなさんの意見や感想聞かせてください。
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三重県亀山の中国名菜しらかわさん rape in Mie-ken SHIRAKAWA.
昨日は、いつもお世話になっている三重県亀山の大人気店
中国名菜しらかわさんの大将が、
れだんとっきーに会いに、
貴重な休日にれだんに食事に
来てくれました❗️
お土産まで頂いてほんまに有難うございます☆

楽しかった~

れだんは、吉野上北山の石の器❗️

お造りに使ってます~~

ワイルドデスな❗️w

大阪松原のツムラさんの河内鴨
叩きにして昆布〆して、おぼろ昆布で、
どうぞ~

秋刀魚もエエ感じッス❗️



Yesterday is a very popular store of Kameyama of Mie-ken who always is under care. That Chinese great rape SHIRA isn't exchanged, a general. It's RE, oh, to meet in KKI. It's for a meal in RE DAN in a valuable holiday. ❗ To which you have come,️. I even receive a gift, and thank you very much in HON MA☆. It was fun-. Container❗ by which RE DAN is a stone in Yoshino Kami-kitayama,️. That's used in 'sashimi'-,- ️ w which is a wild death❗ Kochi duck of Tsumura in Osaka Matsubara I take minced meat and do seaweed end, and it's vague seaweed. Please,- EE also feels saury, SSU❗,️.



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米粉のケーキ Cake of rice flour




今日は、この間の料理教室?に、
来てくれた方が、ご来店して頂きました!

有難うございます~

差し入れに、自家製ココナッツオイルの香りが食欲そそる
米粉ケーキ頂きました!

米粉で作るケーキは、口溶けが、すっごくよく軽い~
小麦粉のグルテンが無いので、
軽い仕上がりになるそうです!

美味いッス❗️

勉強になりました。

やっぱり日本人は、米文化、
お米を使った料理は、ほんまに
可能性を感じます!

自分も学ばせて頂いて、
れだんのデザートに
取り入れたいと思います☆

色々勉強になるわ~~




Is today the other day's cooking class? NI The person who has come had come! Thank you very much-. To insert, the fragrance of the homemade coconut oil whets the appetite. I had a rice flour cake! The mouth dissolution is very good and light for the cake made with rice flour-. Because there is no gluten of flour. It's said that it's the light finish! Good SSU❗,️. It was study. I thought so, Japanese, America culture. A dish with rice is in HON MA. A possibility is felt! After one will learn, too. For dessert from RE DAN. ☆ I'd like to take in It'll be study variously-,-


なんでも糠漬けTIME~
何でも❗️w
ぬか漬けTime~☆

春、好評だった新玉ねぎ糠漬け.....

今回は、オクラ、プチトマト、
万願寺唐辛子、胡瓜

オクラやトマトは、goodデスね

今回の目玉は、
ぶどうちゃん(葡萄)❗️w

これは、上手くいくかは不明です.....

皆様お楽しみに~w

Everything❗ is️ w. Time of vegetables pickled in rice-bran paste-,☆. This time, okra and petit tomato. Manganji green chili pepper and cucumber Okra and tomato are a good death, aren't they? This eye? A grape (grape),❗,️ w It's unclear whether you go to this well. or everybody to enjoy himself,-w
おめでとう~ございます~w Congratulations ❗️w




お誕生日おめでとうございます~☆

HAPPY BIRTHDAY☆

誕生日れだん~^o^


ご馳走様ッス!


Thank you for the meal.❗️





めでたし.....めでたし.....w

頂き物たくさん~^o^あざ~ス!Many present-^



御近所の松田さん

徳島半田素麺!

コシが、あって美味いッス

有難うございます☆

れだんとっきーのご両親様

食事に来てくれて。お土産まで頂きました❗️

おめでとうございます☆w

有難うございます☆

辻林さん

自家栽培野菜たち

いつもいつも有難うございます☆
大切に使わせて頂きます☆

Tさん
貴重なDVD有難うございます☆
貴重な料理番組.....
早速今日拝見させて頂きます~w

あかん寝不足になる~w

Mr. Matsuda in neighborhood Tokushima Handa Japanese vermicelli! SSU with a to be here and to be good lower back Thank you very much☆. It's RE, oh, parents of KKI Please come to the meal. ️ From which I even received a gift❗ Congratulations,☆ w. Thank you very much☆. Mr. Tsujibayashi Private cultivation vegetables Always always thank you very much☆. ☆ I'll use importantly Mr. T Thank you very much for your valuable DVD☆. The valuable cook set. -w I'll see today right away -w which becomes the lack of sleep which doesn't open
阿倍野ハルカスキッチンスタジオ料理教室~
本日、1時半から
阿倍野ハルカス9階キッチンスタジオで、
糖尿病の人の為の料理教室やって来ました^o^

れだん愛車のバイクで、
大きい荷物と、
れだんとっきーと2人乗りで、
阿倍野ハルカスに乗り込みました!w
完全に場違いッス!
でもおもろいですね~

旗から見たらヤバイですね⁉︎

現在午後8時前、午後4時くらいで無事終了しましたが、w
れだんに、帰ったら、教室さんのバット二つ持って帰ってしまって、出戻りハルカスです.....
とほほ...
れだんらしいか!w
..

普段行かない阿倍野ハルカスさん満喫デスね❓w

今回は、
前菜
雲丹玉子
、鶏ささみ昆布締めと野菜生春巻き
馬鈴薯カレークミン

鶏ささみ昆布締め
夏野菜添え
れだん酢味噌と昆布パウダー

鰺と大葉のサンドイッチ

日本酒 獺祭 150ml か、ビール350ml

または、白御飯 一膳

糖尿病の人でも、決められた
お酒の肴とお酒を楽しめることの提案~

糖尿病の方でも、
限られていますが、
お料理とお酒合わした食事が、
出来るんですね!
食事は、楽しくないとね~

勉強に、なりました!

主催の中崎さん、河野先生、
細見先生お世話に
なりました!

一生懸命やりましたが、w
まだまだ勉強しないとね!

From today and 1:30. At Abeno Hal refuse 9th floor kitchen studio. The ^o^ from which a cooking class for a person with diabetes came It's RE, oh, by motorcycle of a favorite car. With the big baggage. It's RE, oh, by KKI and 2 seater. I boarded Abeno Hal refuse! w Perfectly, place difference SSU! But it's fascinating-, isn't it? If it's judged from a flag, it's YABAI⁉,︎. It's about 4:00pm at present before 8 o'clock p.m., and it has ended safely, w. Two bats which are Mr. classroom if I return to RE DAN, it's brought home, and it's return Hal refuse. Cheek. Does it seem to be RE DAN! w .. Mr. Abeno Hal refuse who doesn't usually go is an enjoying death,❓ w This time. Appetizer Sea urchin egg 、 chicken breast meat seaweed end and raw egg roll of vegetables Potato curry cumin Chicken breast meat seaweed end Summer addition of vegetables It's RE, oh, vinegared bean paste and seaweed powder Horse mackerel and sandwich of megaphyll Sake An otter festival 150ml or beer 350ml. Or a table of white rice Even a person with diabetes has been decided. Suggestion of being able to enjoy a relish taken with sake and liquor- By the one of diabetes. It's limited. The meal to which a dish and liquor were added. It's possible, isn't it? When it isn't fun, a meal is not. It was study! Mr. Nakasaki of sponsorship and Mr. Kono In Hosomi teacher care. It was! It was done strenuously, w. I still have to study.






次回、講師のサリーさん

京大農学部卒業の強者❗️w

独自の科学で料理を提案~

すごい興味深い~

テレビ、ラジオ、著書も出されておられる

弱冠26歳すごい!

自分も行きたいなぁー

公邸料理人決定! イベント開催cook decision! Event holding
れだんとっきーついに❗️
公邸料理人試験合格!
目的地は、
トルコイスタンブール日本総領事館。
公邸料理長!

れだんとっきーとは、
2007年れだんオープン前のれだん店主のアルバイトの時から。
れだんオープン直後から時々アルバイトで手伝ってくれてた、仲間。
去年12月から本気で進めてきた
公邸料理人の道。
予定より早いですが、
チャンスは掴まないとね^o^

れだんとっきーの頑張り、情熱、行動力が、伝わったんですね。
ほんまにおめでとう❗️

そんなこんなで。
れだんとっきーは、来月9月8日か、9日には、日本をたちます。

9月6日に、れだんとっきー
卒業イベント開催します!

参加費
2000円
れだん店主握り鮨食べ放題~
立ち飲みビィッフェスタイル
おでん、れだんスパイスカレー、新作れだん中東料理、
白和え、唐揚げ、焼きそば
激辛スパイシー麻婆豆腐
まだ披露していない
れだん裏名物にしたい!w
玉ひもチャンプルなどなど.....
好き放題させて頂きます!

みんなで、グローバルに、
ワイワイ楽しくやりたい
イベントです☆

事前予約制

飲み物は、すべて500円均一。
キャッシュオンで!

勿論厳選日本酒も登場しますよ!

It's RE, oh, KKI, at last❗,️. Official residence cook test pass! The destination? Turkey Istanbul Japan consulate general. Official residence master chef! It's RE, oh, with KKI It's RE for 2007 years, oh, it's RE before opening, oh, from time of the store owner's part-time job. It's RE, oh, my company who was sometimes helping me by a part-time job just after the opening. It has been advanced from December of last year seriously. The way of an official residence cook. It's earlier than a schedule. I have to grasp a chance, ^o^ It's RE, oh, of KKI, passion and an energy exerted themselves and were transmitted, weren't they? I congratulate it in HON MA❗,️. Such, stroking which doesn't come. It's RE, oh, KKI leaves Japan on September 8 of next month or the 9th. It's RE on September 6, oh, KKI. A graduation event is held! Entrance fee 2000 yen It's RE, oh, store owner hand-rolled sushi all-you-can-eat- Standing style BIIFFESUTAIRU They're Japanese hotchpotch and RE, oh, they're spice curry and new RE, oh, the Middle East dish. Vegetables marinated in drained tofu seasoned with salt and a pinch of sugar, food fried without coat and fried noodles Extremely dry spicy tofu and meat with spicy sauce I have not shown yet. It's RE, oh, I'd like to make it a back specialty! w Ball string champuru and all that. I'll do good extraordinariness! It's global by everyone. I'd like to do happily noisily. It's an event☆. Preliminary reservation system 500 yen of drink is uniform completely. By cash on! Careful selection sake also appears of course! Everybody is waiting for your reservation.


皆様ご予約お待ちしております


Halkasu料理教室阿倍野ハルカス
試作中~

今週日曜日に阿倍野ハルカスで行なわれる料理教室。

糖尿病の人の為の楽しい食事。
糖尿病の人でも手軽に頂けるお酒の肴。

低脂肪、高タンパク、減塩、
野菜たくさんの料理の提案。

今回は昆布の旨味を活かして。

気軽に手に入る食材で
鶏ささみの昆布締め。

富山県は江戸時代より北前船で北海道から送られた昆布を大量に消費しており、その利用方法の一つがこの昆布締めである。 こうする事で傷みが早い刺身が、数日持つことが知られている。 昆布に水分を吸われて身が締まり、昆布の旨味(グルタミン酸等)が刺身に移ることで、元の刺身とはまた違った深い味わいとなる。 サス(カジキ)が一般的だが、ブリやタイ、ヒラメ、イカ、甘エビ、ホタルイカ他、ほとんどの刺身に応用できる。山菜や牛肉などに応用されることも多い。 サワラのように肉の軟らかい魚では、刺身よりむしろ昆布締めのほうが肉質が締まり食味も向上する。魚屋などで加工された物が刺身と同様にパックで販売されているほか、余った刺身を使って家庭でも作られる。

とりあえず、今有る食材で

イメージトレーニング⁉︎

さぁー上手くいくかな?

It's being made-. The cooking class performed by Abeno Hal refuse on Sunday of this week. Fun meal for a person with diabetes. The relish taken with sake even a person with diabetes can receive easily. Low-fat and high protein reduce salt. Suggestion of a dish of many vegetables. Please utilize the flavor of the seaweed this time. With the ingredients I get casually. Seaweed end of chicken breast meat. Toyama-ken is consuming the seaweed sent from Hokkaido by merchant cargo ship more than the Edo Period in quantities, and one of the procedures is this seaweed end. A sting is early by doing it this way, it's learned that sashimi keeps for several days. The flavor of the seaweed (glutamicacids) breathes water in seaweed, and is tense, and to move to sashimi, and original sashimi will be the different deep taste again. A suspension (sword fish) is general, but it can be applied to yellowtail, red snapper, sole, squid, sweet shrimp, a toyama squid and others and most sashimi. It's often applied to wild vegetable and beef. With the soft fish which is meat like Spanish mackerel, in fact than sashimi, the one of seaweed end, the quality of meat also improves the seal food taste. The one processed at a fish shop is also made with a pack at home using sold other excess sashimi like sashimi. With the ingredients which are here now for now. Image training⁉,︎. Well, do you go well?
奈良県桜井市にある 味の風 にしむら from NARA
奈良県桜井市にある

味の風 にしむらさん

先付け
だだ茶豆すり流し

椀物
茄子とトロロ 針生姜

椀物が美味い❗️
直前に鰹削る所から
鰹入れる温度、デジタル温度計で、正確にとった出汁は、
ほんまに美味しいッス‼︎

造り
鯛そぎ造り
塩昆布と土佐醤油で

揚げ物
鱧と、万願寺唐辛子

御飯
釜炊き御飯
ちりめん山椒
香の物、赤だし

甘味
水羊羹
抹茶のシャーベット

引き算の美学。
ストレートに、無駄を無くして、
直球料理。
無駄をはぶいて、出汁のこだわり、揚げ物の完成度、器のバランス、流れ
素晴らしいですね☆
勉強になります~

奈良県で和食。
仕入れは、毎日、早朝、クーラーボックス担いで、
電車で、鶴橋の市場まで、
仕入れに行っているそうです。

店主さんも色々話してくれて、
楽しい有意義な時間を
過ごせました。
有難うございます。

日本酒は、奈良県の
千代酒造さんの篠峰頂きました。
美味~

It's in Sakurai-shi, Nara. It's made the style of the taste, Mr. blur Appetizer It's DA, brown stealing sink of beans Bowl thing Eggplant and grated yam Ginger cut into fine stripes A bowl thing is good❗,️. From the place where bonito is shaved just before. The soup stock which was passed correctly by the temperature in which bonito is put and a digital thermometer? SSU‼ which sounds good in HON MA,︎. The make Built with red snapper reduction By salted sea tangle and Tosa soy sauce. Deep fried food Pike eel and Manganji red chili pepper Rice Fireman rice Crepy Japanese pepper They're pickled vegetables and red and. Sweets Soft sweet bean jelly Powdered green tea sherbet Aesthetics of subtraction. After waste is lost straight. Straight pitch dish. Balance and flow of the percentage of completion which is particular and deep fried food and the capacity which omit waste, and are soup stock It's wonderful, isn't it? It'll be study-. In Nara-ken, Japanese food. Stocking is early morning and cooler carrying every day. By train, to the market in Tsuruhashi. It's said that they go to stock. After Mr. store owner speaks variously, too. Fun meaningful time. You could have time. Thank you very much. Sake is Nara-ken's. I received Sasa back of Mr. Chiyo making alcoholic beverages. Delicious-

充電完了 Charge completion
充電完了❗️?

ぼちぼち車で、大阪に帰ります!
ゆっくり招来の構想練ろうと、
思ってましたが、
バタバタ忙しくって.....涙

とにかく少しずつでも、
前に進めるように、精進デスね!w
さぁー今晩から、現実に戻って
新メニュー開発.....
人探し...
仕込み.......

頑張らねば!

すみません.....

ご予約の電話?

出れなくてゴメンなさい!

Charge completion❗,️? I return to Osaka by car soon! In order to build the plan of the invitation up slowly. I thought. One after another, bou, please eat.. a tear Anyway even a little. It's a devotion death so that it may be advanced to the front, isn't it? w Well, please return actually from this evening. New menu development. Person search. Acquirement. I have to exert myself! Excuse me. The telephone you have reserved? You can't go out, and, I'm sorry, do!

徳島県鳴門市内 あらしさん
徳島県鳴門

魚介料理食堂⁈

あらしさんで、遅い昼食~

去年は、観光型超有名人気海鮮食堂 びんびやさんで昼食しましたが、確かに美味しかったけど、県外の方々ばかりで、
何か違和感感じた昼食になったので、
以前に、徳島のお客様に聞いた
びんびや系の兄弟食堂ですけど、鳴門市内にある地元の方にも支持されるお店
あらし さん

3時くらいの遅い昼食。
でも7割くらいのお客様。
さすがッスね!

雰囲気、接客、やっぱり
地元の方々にも愛される
お店の方が自分には居心地が良くてイイなぁ~❗️

海鮮も美味しいけど、
鳴門若芽の柔らかさと味わいの深さに感動!

付け合わせの若芽の刺身で美味い!

イサキ、天然鳴門鯛、天ぷら、
カブト煮、最高です☆

Dish dining room⁈ The lunch which is Mr. storm and is late- I had lunch in Mr. sightseeing type super-famous popular seafood dining room BINBIYA last year, only by the all people it was good for certain, but which are out the prefecture. Because some uneasiness was felt lunch. Before, I asked Tokushima's customer. The store they're BIN BI and a brother dining room of the system, but which is also supported to the localness in Naruto-shi Mr. storm Slow lunch for around 3 o'clock. But about 70 percent of customer. It's SSU indeed, isn't it? The atmosphere and service, I thought so. It's loved by a local person, too. The store feels at home for itself, and, II NAA-,❗,️. The seafood is also good. I'm impressed with the depth of softness and the taste of the Naruto bud! It's good for sashimi of a bud of a garnish! Grunt, natural Naruto red snapper and tempura. They're beetle stewing and the best☆.


臨時休業 Extra holiday
れだん臨時休業のお知らせ

一応、8月前に告知しましたが、
明日から
8月6日、7日休ませて頂きます。
すみませんが、宜しくお願い致します。

両親と家族と姉家族と、
徳島県鳴門エクシブに、
一泊旅行~
家族サービスと、親孝行.....
支払いは、割り勘ですが.....w
情けないですね.....涙
もっと稼がないとな!笑

何はともあれ休日頂いて、
楽しい旅行させて頂けるのも、
皆様おかげです❗️
多謝❗️

ゆっくり温泉でもつかって、
しっかり将来について考えます。
短い人生悔いのないように励まな いと.....

8月8日土曜日から通常どうり
夜営業から再開しますので、
宜しくお願いします^_^

もちろん土曜日もお席空いております!W 涙

お盆も通常営業しておりますので、
皆様どしどしご予約お待ちしております❗️w

れだんとっきーは、休日返上して、来週の公邸料理人最終審査の為励むようです☆
頑張れ❗️とっきー❗️
人生の分岐点。

It's Redang.oh, news of an extra holiday Just in case, it was announced before August. From tomorrow. I'll rest for 7 days on August 6. Excuse me, but thank you. With my parents, the family and the elder sister family. In Tokushima-ken Naruto EKUSHIBU. Overnight trip- The family service and dutifulness. Payment is bill splitting. .w It's pitiable, isn't it?. a tear I have to earn more! warai After anyway what has a holiday? Happily, that I can travel. Everybody is favor❗,️. Apology❗,️ After a hot spring is used slowly. I'll think about the future tightly. Being no regret a short life, I have to apply myself. From Saturday, August 8, usual DOU RI Because it resumes from business in the evening. Thank you, ^_^ A seat is also available on Saturday of course! W Tear. Because a tray is usually also open. ️ w where everybody is waiting for your reservation rapidly❗

It's Redang TOKKI~
oh, they seem to do holiday return of TOKKI
and apply themselves for next week's official residence cook last examination☆. Exert yourself❗,️ TOKKI❗,️. Turning point in a life



新メニュー~ The new menu-
新メニュー~

試作中

鱧!
松茸~~

大阪羽曳野の極上いちじく!

タイ産レモングラス
スイートバジル!台湾バジルの 【九層塔】 チョウザンター見たいな風味
エディブルフラワー~w

さぁー試作開始!

皆様お楽しみ☆


The new menu- It's being made. Pike eel! Matsutake mushroom-,- Fig best from Osaka Habikino! Lemongrass made in Thailand Sweet basil! Taiwanese Basil saw CHOUZANTA [nine towers with many layers of roofs], stay here, the flavor Edible flower-w Well, experimental production starting! It's pleasant for everybody☆.

休日 Holiday
休日~^_^

今日は、家族で
またまた奈良県橿原プール!

水難事故多い季節.....
細心の注意で楽しみました!
とにかく今日も暑いッス‼︎

夕方からは、地元、千早赤阪村で、天然沢蟹、クワガタ虫獲り❗️
短時間で勝負❗️☆w

結果は、どうかな?
去年は、クワガタ虫とカブト虫は、ゲット出来ず。

今年は、天然沢蟹二匹ゲット

天然⁈雄カブト虫GET!

カブト虫見た時は、、自分もテンションあがりました!
昔は、たくさん採れたけど、
採れる場所も今はわからない中、
いやー良かった良かった!w

天然沢蟹は、家で、大切に育てますので、ご心配なく❗️w

この子は、れだんの料理には、
使用しませんので......w

子供達に、
実際自然の中で、取る蟹やカブト虫などの楽しさ味わって
もらえて貴重な体験!

都会では味わえない楽しさデスね‼︎

晩御飯は、子供達のお気に入りの回転寿司くら寿司さんで、
ノンアルコールビールで乾杯。
とほほ.....涙
もう少し大人の喜ぶお店行きたいけど.....

でも、くら寿司さんは、ほんまに、色んなアイデアで、
子供も楽しめる工夫が、いつも凄い!
いつも勉強になるわ~

今回は、寿司しゃりで食べるカレー

シャリカレー⁈

こんかいは、怖くで頼みませんw

でもアイデアが凄いッスね。

れだんとっきーは、
東京で、良い結果が、出そうですね❗️☆
頑張れ♪

Holiday-^_^ Today is with the family. Again, Nara-ken Kashihara pool! The season when I have a lot of flood disaster accidents. I enjoyed myself by scrupulous attention! Anyway SSU‼ by which today also feels hot,︎. It's natural at localness and Chihaya-akasaka-mura from the evening, a small river crab and stag beetle catch❗,️. I fight by a short time❗,️,☆ w How is a result? You couldn't get a stag beetle and a beetle last year. I get two natural small river crabs this year. Natural⁈ male beetle GET! The time when a beetle was seen, 、、, one went up tension, too! It was gathered much before. During also not knowing the gathered place now. No, it was fine, it was good! w For children. Please taste the pleasure of the passed crab and beetle in the actual nature. The experience which can have this, and is valuable! It's the pleasant death which can't be tasted at a city‼,︎. Supper is Mr. revolving sushi warehouse sushi who likes children. For non-alcoholic beer, bottoms up. Cheek.. a tear I'd like to go on the store where an adult is a little gladder. But Mr. warehouse sushi is various ideas in HON MA. The device a child can enjoy, too is always wonderful! It'll be always study-. This time is the curry eaten by rice grains. Curry⁈ of rice grains w where I'm afraid of buying which doesn't come and don't ask for DE But an idea is wonderful SSU, isn't it? It's RE, oh, KKI? The good result seems to be in in Tokyo❗,️,☆. Exert yourself♪.



江戸時代の器 The capacity of the Edo Period
江戸時代の器
この時代でこのモダンな乾山の
器に感動~

歴史は、面白い。

北大路魯山人も影響を受けた
京焼の名工 尾形剣山

どの時代も、アイデア、発想、
チャレンジ精神
が、大事だと再確認☆

尾形 乾山(おがた けんざん、 寛文3年(1663年) - 寛保3年6月2日(1743年7月22日)は、江戸時代の陶工、絵師。

2015年5月から7月に東京のサントリー美術館で行われた。

京都、大阪辺りで、展示ないかな?

和食は「目で食べる」と言うけれど、料理が盛られる前に器を見ているだけで胸がいっぱいになりそうなのが、尾形乾山の「色絵石垣文皿」である。江戸時代中期、17世紀の作なのに思いっきりの抽象模様。20世紀の初めに抽象絵画を創始したカンディンスキーなんかがこの器を見たら、前衛芸術ぶりにさぞかしびっくりしたことだろう。

 色の配置から、集積した一つ一つの形のランダムさ加減までが心憎い。ほかにも、絵の具をしたたらせる手法などを使って斬新な抽象画を描いた20世紀米国の画家、ジャクソン・ポロック顔負けのなぐり書きのような絵を描いた器もある。

 東京・六本木のサントリー美術館で開催中の「着想のマエストロ乾山見参!」展には、これらの皿をはじめとする尾形乾山の多くの作品、本阿弥光悦や野々村仁清ら乾山が登場する素地となった作品、そして乾山の創造性を継承した作家のものまで、たくさんの陶磁器や絵画が出品されている。

 例えば「柿」感が実に巧みに表現されている本阿弥光悦の「赤楽茶碗 銘 熟柿」。しげしげと眺めると、「ああ、こうした自由で面白い発想を花開かせた空気が、乾山を創造の海に泳がせたのだな」と納得する。

 乾山の器を見ていると、描かれている絵が存在感を示す作品がとにかく多い。この展覧会では、「絵画でうつわを飾るのではなく、絵画をそのままうつわとする」とカタログや解説パネルで表現している。「ああ、きれいな器だね」ではなく、「なんてクールな絵なんだろう!」という感想が出てくる。

 描かれているのは、中国風の山水画であったり、桜の咲く華やかな大和絵風の風景であったり。器自体が花びらのような形をしているものもある。この多彩さから分かるのは、乾山が一つの作風にこだわらない、極めて実験精神に富んだ作家だったということだろう。

 例えば中国風の山水画を描く時に使っている銹絵という技法が、実に渋い味わいを出している。この技法と描画内容のぴったりした感覚は、チャレンジ精神のたまものなのだろう。

 「あのぐるぐるがここにある!」

 この展覧会は、そんな体験もさせてくれた。「ぐるぐる」というのは、尾形光琳が「紅白梅図屏風」(MOA美術館蔵)の川の部分などに描いている水流の文様だ。水を描くリアリズムよりも、パターン化することでリズムや美しさを追求する装飾的な意図が勝っている。乾山は光琳の弟。もちろん協力関係にあったと推察される。一方で、花模様の器の蓋を開けたら水流模様が渦巻いていたりと、とにかく使い方が見事である。

 そんなわけで、この展覧会、絵を見に行くつもりで出かけても楽しめるかもしれません。もちろん、こんな器で食事ができれば最高であろうことも、想像がつきますが。

The capacity of the Edo Period In this time, this modern Kenzan's I'm impressed with a container-. The history is fascinating. Rosanjin Kitaoji underwent influence, too. Master craftsman of Kyoto ceramic ware Ogata Tsurugi-san I think of an idea every time. Challenge spirit But I reconfirm that it's important☆. ZAN where Ogata Kanzan (can't burn O and 1663 (1663)- 1743 June 2 (July 22, 1743) is a potter in the Edo Period and a painter. It was performed by Suntory Museum of Art in Tokyo in July from May, 2015. Isn't there exhibition around Kyoto and Osaka? Japanese food says "I eat by an eye.", but before a dish is heaped up, that a chest seems to be fully is just seeing a container, and is Ogata Kanzan's picture stone wall sentence dish". The abstraction design which is to the fullest though they're middle term and the 17th century work in the Edo Period. If Kandinsky who has fathered an abstraction painting at the beginning of the 20th century sees this container, I'm surprised at avant-garde art way surely. It'll be with octopus. It's exquisite from arrangement with the color to randomness degree with the shape of each that I accumulated. There are also other painters of USA in the 20th century who drew a novel abstract painting using the method to make paint dripped and containers which drew the picture like Jackson POROKKU astonishment's scrawling. A lot of chinaware and painting are exhibited in the "Maestro Kenzan service of idea!" exhibition which is being held by Suntory Museum of Art in Tokyo and Roppongi to many Ogata Kanzan's works such as these dishes, the work which became the foundation on which Honami Koetsu and Nonomura Ninsei Kenzan appear and something of the author who succeeded to Kenzan's creativity. For example, a "persimmon" sense. Honami Koetsu's "red Raku pottery bowl signature ripe persimmon" expressed very skillfully. That it's fixed, when I look, I'm convinced "The air which made fascinating idea flourish by such freedom made Kenzan get along well in yes in a sea of creation." When Kenzan's container is being seen, anyway there are a lot of works by which a drawn picture indicates an existence sense. By this exhibition, "Not to display a container by a painting, but the painting is made a container just as it is.", it's being expressed by a catalog and an explanation panel. "Yes is a beautiful container.", the impressions to which I say "Quite cool picture!" come out. The showy university it's a landscape of a Chinese wind to be drawn, and where a cherry tree blooms It's the landscape of the total picture wind, and. I also have one by which it itself has a shape like the petal for a container. It's said that Kenzan was the author very rich in experimental spirit who isn't particular about one style for understanding from this colorfulness. When drawing a landscape of a Chi
Fun meal for a person with diabetes 糖尿病の人の為の食事
Trial and error. Fun meal for the one of diabetes! After seaweed tightens the pike eel by which summer is season. Roast seaweed powder and cucumber vinegar? After seaweed tightens chicken breast meat. After I wind in the middle of the yam. After moreover I wind with vague seaweed. Scraped tangle powder? How, salt and fat Is a good dish made by the flavor of the seaweed and the dried bonito for a dish of many vegetables little? I'm fighting desperately-. Of course, in August. It's RE, oh, you leave and the change of contents in the course is being also made-. The death which isn't rested in the evening and slowly‼ is︎ w. I exert myself.

試行錯誤.....

糖尿病の方の為の楽しい食事!

夏が旬の鱧を昆布締めして、
煎り昆布パウダーと胡瓜酢.....?

鶏ささみを昆布締めして、
山芋真ん中に巻いて、
おぼろ昆布で、さらに巻いて、
とろろ昆布パウダー?

どうすれば、塩分、脂分
少なく野菜たくさんの料理で、昆布や、鰹ぶしの旨味などで、美味しい料理作るか?
悪戦苦闘中~

勿論、8月、
れだんおまかせコースの内容変更も、試作中~

夜も、ゆっくり休めないデスね‼︎w

頑張ろ.....



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